Active Beauty
Dva recepty na chutné striekané pečivo: Klasická a vegánska verzia s čokoládou
čas čítania: min
Tak krehučké

Dva recepty na chutné striekané pečivo: Klasická a vegánska verzia s čokoládou

To je ale krásna vôňa! Predstavujeme vám „all-time“ klasiku: Striekané pečivo. Tieto sušienky sú pekné na pohľad, preto poslúžia ako skvelá dekorácia, a zároveň sú maslovo chrumkavé, no jednoducho, chuťou a zjavom vyniknú na každom dezertnom tanieri. Ponúkame vám jeden tradičný recept - a jeden vegánsky.

Recept na klasické sušienky: Striekané pečivo

Prísady na prípravu 35–40 kúskov

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g práškový cukor
  • 1 balíček vanilkového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 1 štipka soli
  • 1 vajce
  • 300 g múky (napr. zn. dmBio)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva (napr. zn. dmBio)
  • 50 g kukuričného škrobu (napr. zn. dmBio)


Príprava striekaného pečiva


1. Pripravíme si plech na pečenie a vypracujeme cesto
Plech vystelieme papierom na pečenie. Do misky vložíme maslo a ručným mixérom ho vyšľaháme na krémovú hmotu. Do zmesi potom pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, soľ, vajce a dôkladne vyšľaháme. Vmiešame múku s práškom do pečiva a do zmesi postupne primiešavame kukuričný škrob, až kým nám nevznikne hladké cesto.

2. Z cesta vytlačíme sušienky a necháme ich vychladnúť
Cesto nalejeme do vrecka s hviezdicovou tryskou a na plech striekame malé okrúhle sušienky s priemerom asi 5 cm. Koláčiky necháme približne 30 minút chladnúť, aby si zachovali svoj tvar.

3. Predhrejeme rúru a pečieme
Rúru predhrejeme na 180 °C (vrchný a spodný ohrev). Vychladnuté cesto vytvarované do sušienok pečieme približne 10 minút v strede rúry. Pečivo následne necháme vychladnúť na mriežke.

Rastlinná alternatíva: Vegánske sušienky s horkou čokoládou

Prísady na prípravu cca 45–50 kúskov

  • 240 g múky (napr. zn. dmBio)
  • 90 g mletých a blanšírovaných mandlí
  • 50 g kukuričného škrobu (napr. zn. dmBio)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry v bio kvalite
  • 1 štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 240 g rastlinného masla izbovej teploty
  • 3 PL rastlinného nápoja (napr. zn. dmBio)
  • 150 g vegánska tmavá čokoládová poleva


Príprava vegánskeho striekaného pečiva

1. Vyrobíme cesto a necháme ho vychladnúť
Zmiešame múku, mandle, kukuričný škrob, práškový cukor, citrónovú kôru a soľ. Pridáme vanilkový extrakt, rastlinné maslo a rastlinný nápoj a dobre premiešame. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme dve hodiny na chlade odpočívať.

2. Predhrejeme rúru a z cesta tlačíme sušienky
Rúru predhrejeme na 180 °C (vrchný a spodný ohrev). Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Z chladničky vyberieme zachladené cesto, počkáme, kým dosiahne izbovú teplotu a potom ho krátko premiesime. Pomocou vrecúška s tryskou alebo mlynčeka s nadstavcom na cesto vytlačíme na plechy približne 5 cm dlhé pásy cesta.

3. Pečieme a zdobíme čokoládovou polevou
Pásy jeden po druhom pečieme v rúre približne 8 minút na strednej mriežke, dbáme však na to, aby cesto nezhnedlo. Po dopečení necháme sušienky dôkladne vychladnúť a následne ich vyberieme z plechov. Čokoládovú polevu nakrájame na malé kúsky a rozpustíme. Konce sušienok namáčame do čokoládovej polevy, necháme odkvapkať a následne stuhnúť na mriežke.

Pečivo bez vajec: máte chuť vyskúšať si upiecť aj iné vegánske sušienky? Tento náš recept.

Zaujímavé fakty o striekanom pečive

Striekané pečivo aj bez použitia cukrárskeho vrecúška

Ak doma nemáte cukrárske vrecúško s hviezdicovou tryskou, na striekané pečivo pokojne môžete použiť aj vrecko na mrazenie alebo si jednoducho zmajstrovať vrecko vlastnoručne - z papiera na pečenie. Pri verzii s vreckom na mrazenie odstrihnite špičku rohu vrecka a vrecko naplňte cestom. Pri verzii s vrecúškom vyrobeným z papiera na pečenie zrolujte papier do špicatého lievika a odstrihnite mu špičku. Hoci sa tieto dve DIY vrecká na striekanie cesta nepostarajú na sušienkach o typické zubaté okraje ako zdobiace vrecúška s hviezdicovou tryskou, fungujú rovnako dobre.

Skladovanie

Ak sušienky hneď po vychladnutí uložíte do plechovky na sušienky vystlanej papierom na pečenie, sušienky vydržia pekné a krehké až tri týždne.

Ak sa niečo nepodarí: Ako zachrániť sušienky

Sušienky nedržia pokope

Vzhľadom na vysoký obsah masla sa sušienky počas pečenia ľahko roztopia. Problém: cesto je príliš mäkké. Pri drobivých sušienkach, akými striekané pečivo určite je, platí jedno: Cesto rýchlo spracujte alebo ho pred ďalším spracovaním na niekoľko minút nechajte odpočívať v chladničke. Cesto však nesmie byť príliš studené, inak sa už na plechu nedá vytvarovať.

Striekané pečivo sa príliš drobí

Ak sa cesto na striekané pečivo dobre nelepí, obsahuje príliš málo tekutiny. Odborný tip: Trochu mäkkého masla alebo mlieka sa postará o hladšiu konzistenciu sušienok.

x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.